ANANÁSOVÁ TORTA PRE DOBRÉ JEDLO

INGREDIENCIE

10 porcií, príprava 40 min., varenie 30 min., pečenie 25 min.

NA KORPUS 2 x 18 cm alebo 23 cm

6 vajec

4 žĺtky

200 g práškového cukru

Štipka soli

180 g hrubej múky

120 g zemiakového škrobu

200 g rozpusteného masla

Maslo na vymastenie formy

NA PLNKU

Kokosová plnka

200 g bielej čokolády

200 g masla

400 g kondenzovaného mlieka (Salka)

70 g strúhaný kokos

Ananásové pyré

Cca 350 g nakrájaného ananásu

5 g masla

1 lyžica medu

Štipka kardamónu

140 g Ananásu nakrájaného na malé kúsky

NA KRÉM

500 g mascarpone

450 g jemného nízkotučného tvarohu

20 ml šľahačkovej smotany

100 g práškového cukru

NA OZDOBU

7  plátkov ananásu

50 g kryštálového cukru

50 g vody

NA POLEVU

100 g kryštálového cukru

45 g masla

60 ml smotany na šľahanie

POSTUP

  1. Budete potrebovať 1 menší ananás. Ošúpte ho a odkrojte 7 – 2 mm plátkov na ozdoby. Poukladajte ich na mriežku, natrite cukrovým sirupom (cukor a vodu nechajte prevrieť a vychladnúť) a sušte ich v rúre cca 60 minút pri 120 °C. Odložte bokom ešte 1 cm plát ananásu, ktorý nakrájajte na malé kúsky. Zvyšok cca 350g použite na pyré.
  2. Ananás na pyré nakrájajte, pridajte maslo, kardamón a varte 5 minút na miernom ohni. Dajte do misy a rozmixujte. Pyré preceďte cez sito a varte ešte 5 minút. Nakoniec pridajte lyžicu medu. Dostanete cca 200 ml pyré.
  3. Bielu čokoládu s maslom rozpustite nad parou. Nechajte trochu vychladnúť a pridajte Salko s kokosom. Poriadne premiešajte a nechajte vychladnúť.
  4. Rúru vyhrejte na 180 °C. Vymastite dve formy s priemerom 18 cm a vyložte ich papierom na pečenie. (Ak nemáte dve rovnaké formy, použite jednu s priemerom 23 cm) Vajce, žĺtky, cukor a soľ dajte do misy a šľahajte 1 minútu mixérom nad parou – vo vodnom kúpeli. Zmes prelejte do studenej misy a šľahajte, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Opatrne primiešajte múku so škrobom a rozpusteným maslom. Nakoniec pridajte 2 lyžice ananásového pyré. Cesto naplňte do foriem a pečte cca 25 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
  5. Kým korpusy chladnú pripravte krém na vonkajšie potretie torty. V mixéry vyšľahajte mascarpone s tvarohom, smotanou a cukrom. Ak ho hneď nepoužijete, dajte ho zachladiť.
  6. Korpusy rozkrojte na 6 častí. Spodnú dajte na podnos, natrite ju ananásovým pyré a navrstvite kokosovou plnkou. Na plnku rozotrite trochu mascarpone krému. Pridajte kúsky ananásu. Zopakujte pokiaľ nebude torta naplnená.
  7. Tortu natrite z vonkajšej strany krémom. Nemusíte ju dokonale uhladiť. Nechajte korpus, kde tu presvítať. Torta bude lepšia ak ju dáte na noc zachladiť.
  8. Na karamelovú polevu rozpustite cukor na miernom ohni. Nemiešajte! Keď zhnedne pridajte maslo. Cukrové hrudy nechajte za stáleho miešania opäť rozpustiť. Odstavte z ohňa a pridajte smotanu. Pred servírovaním nalejte studenú polevu na tortu a ozdobte sušeným ananásom.

Tip: Ananás po ošúpaní dobre potrite soľou a nechajte nasolený 10 minút. Následne ho umyte. Soľ zvýrazní jeho sladkosť.