ANANÁSOVÁ TORTA PRE DOBRÉ JEDLO
INGREDIENCIE
10 porcií, príprava 40 min., varenie 30 min., pečenie 25 min.
NA KORPUS 2 x 18 cm alebo 23 cm
6 vajec
4 žĺtky
200 g práškového cukru
Štipka soli
180 g hrubej múky
120 g zemiakového škrobu
200 g rozpusteného masla
Maslo na vymastenie formy
NA PLNKU
Kokosová plnka
200 g bielej čokolády
200 g masla
400 g kondenzovaného mlieka (Salka)
70 g strúhaný kokos
Ananásové pyré
Cca 350 g nakrájaného ananásu
5 g masla
1 lyžica medu
Štipka kardamónu
140 g Ananásu nakrájaného na malé kúsky
NA KRÉM
500 g mascarpone
450 g jemného nízkotučného tvarohu
20 ml šľahačkovej smotany
100 g práškového cukru
NA OZDOBU
7 plátkov ananásu
50 g kryštálového cukru
50 g vody
NA POLEVU
100 g kryštálového cukru
45 g masla
60 ml smotany na šľahanie
POSTUP
- Budete potrebovať 1 menší ananás. Ošúpte ho a odkrojte 7 – 2 mm plátkov na ozdoby. Poukladajte ich na mriežku, natrite cukrovým sirupom (cukor a vodu nechajte prevrieť a vychladnúť) a sušte ich v rúre cca 60 minút pri 120 °C. Odložte bokom ešte 1 cm plát ananásu, ktorý nakrájajte na malé kúsky. Zvyšok cca 350g použite na pyré.
- Ananás na pyré nakrájajte, pridajte maslo, kardamón a varte 5 minút na miernom ohni. Dajte do misy a rozmixujte. Pyré preceďte cez sito a varte ešte 5 minút. Nakoniec pridajte lyžicu medu. Dostanete cca 200 ml pyré.
- Bielu čokoládu s maslom rozpustite nad parou. Nechajte trochu vychladnúť a pridajte Salko s kokosom. Poriadne premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Vymastite dve formy s priemerom 18 cm a vyložte ich papierom na pečenie. (Ak nemáte dve rovnaké formy, použite jednu s priemerom 23 cm) Vajce, žĺtky, cukor a soľ dajte do misy a šľahajte 1 minútu mixérom nad parou – vo vodnom kúpeli. Zmes prelejte do studenej misy a šľahajte, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Opatrne primiešajte múku so škrobom a rozpusteným maslom. Nakoniec pridajte 2 lyžice ananásového pyré. Cesto naplňte do foriem a pečte cca 25 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
- Kým korpusy chladnú pripravte krém na vonkajšie potretie torty. V mixéry vyšľahajte mascarpone s tvarohom, smotanou a cukrom. Ak ho hneď nepoužijete, dajte ho zachladiť.
- Korpusy rozkrojte na 6 častí. Spodnú dajte na podnos, natrite ju ananásovým pyré a navrstvite kokosovou plnkou. Na plnku rozotrite trochu mascarpone krému. Pridajte kúsky ananásu. Zopakujte pokiaľ nebude torta naplnená.
- Tortu natrite z vonkajšej strany krémom. Nemusíte ju dokonale uhladiť. Nechajte korpus, kde tu presvítať. Torta bude lepšia ak ju dáte na noc zachladiť.
- Na karamelovú polevu rozpustite cukor na miernom ohni. Nemiešajte! Keď zhnedne pridajte maslo. Cukrové hrudy nechajte za stáleho miešania opäť rozpustiť. Odstavte z ohňa a pridajte smotanu. Pred servírovaním nalejte studenú polevu na tortu a ozdobte sušeným ananásom.
Tip: Ananás po ošúpaní dobre potrite soľou a nechajte nasolený 10 minút. Následne ho umyte. Soľ zvýrazní jeho sladkosť.