TALIANSKY JABLKOVÝ KOLÁČ

PRE MAGAZÍN ŽENY Z NETU

INGREDIENCIE

Príprava 30 minút, pečenie 45 minút, forma 28 cm

Na koláč

  • 3 väčšie jablká
  • šťava z jedného pomaranča
  • 380 g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 ml olivového oleja
  • 2 veľké vajcia
  • 100 g hrozienok

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru alebo medu

POSTUP

Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme potrebné ingrediencie.

Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Zalejeme ich šťavou z pomaranča, aby nezhnedli.

Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme chvíľu zmäknúť.

Múku, korenie, sódu a prášok do pečiva preosejeme do väčšej misy a dáme zatiaľ bokom.

Cukor a olivový olej šľaháme mixérom asi 2 minúty. Po jednom pridáme vajcia a šľaháme ešte pár minút. Cesto znásobí objem, ale bude stále tekuté.

Vyšľahané cesto nalejeme do misy so suchými ingredienciami a zmiešame drevenou varechou. Cesto bude hutné a husté, ale tak to má byť.

Hrozienka a jablká scedíme a primiešame do cesta.

Cesto dáme do vymastenej formy vysypanej múkou, alebo do formy s papierom na pečenie.

Pečieme pri 180 C asi 45 minút. Dáme pozor, aby sa koláč úplne nespiekol a nebol príliš suchý. Upečený koláč hneď vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Polejeme ho šťavou z pomaranča, ktorá nám ostala z jabĺk.

Na plnku vyšľaháme mascarpone so šľahačkou a cukrom podľa chuti. Krém navrstvíme na koláč a ozdobíme ho ríbezľami, škoricou alebo iným sezónnym ovocím.