TALIANSKY JABLKOVÝ KOLÁČ
PRE MAGAZÍN ŽENY Z NETU
INGREDIENCIE
Príprava 30 minút, pečenie 45 minút, forma 28 cm
Na koláč
- 3 väčšie jablká
- šťava z jedného pomaranča
- 380 g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 200 g kryštálového cukru
- 200 ml olivového oleja
- 2 veľké vajcia
- 100 g hrozienok
Na krém
- 250 g mascarpone
- 200 g šľahačkovej smotany
- 100 g práškového cukru alebo medu
POSTUP
Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme potrebné ingrediencie.
Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Zalejeme ich šťavou z pomaranča, aby nezhnedli.
Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme chvíľu zmäknúť.
Múku, korenie, sódu a prášok do pečiva preosejeme do väčšej misy a dáme zatiaľ bokom.
Cukor a olivový olej šľaháme mixérom asi 2 minúty. Po jednom pridáme vajcia a šľaháme ešte pár minút. Cesto znásobí objem, ale bude stále tekuté.
Vyšľahané cesto nalejeme do misy so suchými ingredienciami a zmiešame drevenou varechou. Cesto bude hutné a husté, ale tak to má byť.
Hrozienka a jablká scedíme a primiešame do cesta.
Cesto dáme do vymastenej formy vysypanej múkou, alebo do formy s papierom na pečenie.
Pečieme pri 180 C asi 45 minút. Dáme pozor, aby sa koláč úplne nespiekol a nebol príliš suchý. Upečený koláč hneď vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Polejeme ho šťavou z pomaranča, ktorá nám ostala z jabĺk.
Na plnku vyšľaháme mascarpone so šľahačkou a cukrom podľa chuti. Krém navrstvíme na koláč a ozdobíme ho ríbezľami, škoricou alebo iným sezónnym ovocím.