JABLKOVÝ KOLÁČ SO ŠODÓ
INGREDIENCIE
Príprava 35 minút, pečenie 45 minút, forma 28 cm
Na koláč
- 320 g hladkej múky
- 30 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 210 g masla
- 1 vajce
- trochu studenej vody
Na plnku
- 5 stredne veľkých jabĺk
- citrónpvá šťava z jedného citrónu
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice Zlatého klasu
- maslo
Na šodó
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 62 g kryštálového cukru
- celá škorica
- celú vanilku
- 110 ml bieleho vína
POSTUP
Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme potrebné ingrediencie.
Jablká očistíme a nastrúhame. Pokvapkáme ich šťavou z citróna, aby nezhnedli. Pridáme škoricu a cukor.
Vo veľkej mise ručne vymiesime múku, rozšľahané vajce a žĺtok, cukor, soľ a na kocky nakrájané maslo. Postupne pridávame malé množstvá vody, aby sme vedeli vymiesiť hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pár hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Studené cesto rozdelíme na dve časti a obe rozvaľkáme medzi potravinovou fóliou na veľkosť formy. Jedno cesto dáme na dno, orežeme okraje a popicháme vidličkou. Pečieme asi 7 minút v rúre. Predpečený korpus naplníme plnkou a zakryjeme druhým cestom, do ktorého vyrežeme vzor. Obvod koláča poriadne popritláčame prstami. Pretrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť na 45 minút.
Na šodó vyšľaháme metličkou v mise všetky ingrediencie za studena. Misu dáme nad hrniec s vriacou vodou a šľaháme ručne nad parou asi 8 minút. Šodó naberie na objeme. Vyberieme škoricu a vanilkový struk.
Upečený koláč prelejeme krémom šodó, pre mňa naozaj naj kombinácia.