JABLKOVÝ KOLÁČ SO ŠODÓ

INGREDIENCIE

Príprava 35 minút, pečenie 45 minút, forma 28 cm

Na koláč

  • 320 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 210 g masla
  • 1 vajce
  • trochu studenej vody

Na plnku

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • citrónpvá šťava z jedného citrónu
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžice Zlatého klasu
  • maslo

Na šodó

  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 62 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • celú vanilku
  • 110 ml bieleho vína

POSTUP

Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme potrebné ingrediencie.

Jablká očistíme a nastrúhame. Pokvapkáme ich šťavou z citróna, aby nezhnedli. Pridáme škoricu a cukor.

Vo veľkej mise ručne vymiesime múku, rozšľahané vajce a žĺtok, cukor, soľ a na kocky nakrájané maslo. Postupne pridávame malé množstvá vody, aby sme vedeli vymiesiť hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pár hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Studené cesto rozdelíme na dve časti a obe rozvaľkáme medzi potravinovou fóliou na veľkosť formy. Jedno cesto dáme na dno, orežeme okraje a popicháme vidličkou. Pečieme asi 7 minút v rúre. Predpečený korpus naplníme plnkou a zakryjeme druhým cestom, do ktorého vyrežeme vzor. Obvod koláča poriadne popritláčame prstami. Pretrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť na 45 minút.

Na šodó vyšľaháme metličkou v mise všetky ingrediencie za studena. Misu dáme nad hrniec s vriacou vodou a šľaháme ručne nad parou asi 8 minút. Šodó naberie na objeme. Vyberieme škoricu a vanilkový struk.

Upečený koláč prelejeme krémom šodó, pre mňa naozaj naj kombinácia.