RED VELVET TORTA
INGREDIENCIE
Cesto, korpus 18 cm
- 320 g polohrubej múky
- 2 čl soli, 2 čl prášku do pečiva a 1/4 čl sódy bikarbóny
- 30 g kakaa
- 2 čl červeného farbiva a 1,5 pl vlažnej vody
- 225 g masla izbovej teploty
- 380 g kryštálového cukru
- 3 celé vajcia 1 žĺtok
- 1 vanilkový lusk
- 1 pl kôry z pomaranča a trochu šťavy
- 250 ml kefíru, alebo cmaru
Krém skaramelizované maslo
- 230 g masla izbovej teploty
- 300 g práškový cukor
- 1 čl soli
- 2 vanilkové lusky
- 225 g smotanového syru
- 225 g mascarpone
POSTUP
- Maslo na krém rozpustíme v hrnci a varíme niekoľko minút. Maslo zhnedne a bude mať orechovú vôňu. Prelejeme ho do misky, prekryjeme fóliou a dáme zamraziť na 45 minút.
- Medzičasom pripravíme korpus na tortu. Suché ingrediencie 2 x preosejeme do veľkej misky.
- Kakao, vodu a farbivo zmiešame v malej miske. Rozbijeme hrudky kakaa.
- Maslo dáme do nádoby od stolového mixéru a miešame ho 30 sekúnd pri nízkej rýchlosti, pomocou nástavca na miešanie (paddle). Po častiach pridávame cukor. Zakaždým 15 sekúnd miešame. Ak sa maslo nalepí na okraje misy, je nutné ho zotrieť stierkou. Zmes nakoniec miešame ešte 2 minúty.
- Po jednom pridávame vajcia a dbáme na to, aby sa dobre premiešali. Pridáme kakaovú zmes, pomarančovú kôru a vanilku.
- Pri ešte nižšej rýchlosti pridávame striedavo múku a kefír. Začínajúc a končiac múkou.
- Vypneme mixér a zmes párkrát premiešame varechou. Naplníme plech a pečieme asi 30 minút pri 180 °C.
- Po 45 minútach vyberieme maslo z mrazničky a miešame 1 minútu pri plnej rýchlosti spôsobom, ako maslo pri ceste.
- Pridáme cukor, soľ, vanilku a miešame ďalších 5 minút. Nakoniec po lyžiciach pridávame studený syr a mascarpone. Krém miešame pri nízkej rýchlosti ešte 2 minúty.
- Korpus po vychladnutí rozrežeme na tri časti a plníme krémom.