ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S FIGAMI
INGREDIENCIE
Korpus, forma na tart s priemerom 24 cm
- 4 vajcia
- 2 pl polohrubej múky
- 150 g horkej čokolády
- 100 g bielej čokolády
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- štipka soli a prášku do pečiva
Salkový cremeux
- 300 g salka
- 50 g smotany
- 3 tabličky horkej čokolády
- trochu želatíny – 1 čl želatíny do krému od Dr.Oetker a 3 pl studenej vody
- figy a maliny na dozdobenie
POSTUP
Na korpus rozpustíme čokoládu s maslom nad parou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a bielky vyšľaháme do tuhého snehu so štipkou soli. K žĺtkovej zmesi pridáme najskôr múku a prášok do pečiva. Ručne premiešame a pridáme vychladenú čokoládu. Nakoniec opatrne zapracujeme vyšľahaný sneh. Cesto vylejeme do múkou vysypanej formy a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme cremeux. Salko varíme v hrnci so smotanou a kúskami čokolády. Krém rýchlo zhustne. Keď salko skaramelizuje odstránime z ohňa a pridáme 1 PL želatíny. Želatínu v prášku zalejeme vodou a zohrejeme na miernom ohni. Keď sa želatína rozpustí je pripravená na použitie. Salkový cremeux premixujeme ponorným mixérom. Dáme na niekoľko hodín zachladiť a pomocou cukrárskeho vrecka nanášame na koláč. Nakrájame figy a ozdobujeme.