FRANCÚZSKY TOAST S PISTÁCIAMI A CREME FRAICHE

INGREDIENCIE

Na domáci crème fraîche

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 lyžice cmaru, alebo kyslej smotany

Na francúzsky toast

  • 10 kusov staršej vianočky alebo chleba
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice kryštálového cukru, ak ich nebudete polievať napríklad javorovým sirupom alebo džemom, pokojne pridajte ešte jednu lyžicu cukru.
  • 250 ml crème fraîche
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilka

POSTUP

Crème fraîche pripravujeme niekoľko dní dopredu. Aspoň 24 hodín. Šľahačkovú smotanu a cmar dáme do zaváraninového pohára a pretrepeme. Dáme na 24 hodín na teplé miesto. Pri kyslej smotane to môže trvať dlhšie. Priebežne kontrolujeme. Keď smotana zhustne, krém je pripravený. Vieme ho uskladniť pár dní v chladničke.

Na toasty rozbijeme do väčšej misy vajcia a vyšľaháme ich metličkou s cukrom a vanilkou. Pridáme hustý krém a mlieko. Šľaháme niekoľko minút, až bude cestičko nadýchané. Niekoľkodňové pečivo necháme nasiaknúť. Najlepšie je poukladať pečivo na hlboký plech a preliať ho krémovou zmesou.  Každé pečivo bude rovnomerne namočené. Po pár minútach pečivo opražíme z oboch strán na masle. Posypeme pistáciami a cukrom, alebo ich môžete preliať javorovým sirupom a ozdobiť ovocím.