DOLKY S JAHODAMI
INGREDIENCIE
Dolky
- 300 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 30 g kryštálového cukru
- 400 ml vlažného mlieka
- 2 celé vajcia
Jahodová plnka
- 250 g jahôd
- 20 g cukru
- šľahačka
POSTUP
Kocku droždia rozdrobíme v malej miske, zalejeme ju trochou mlieka a posypeme cukrom. Necháme chvíľu bokom, aktivovať droždie. Do veľkej misy dáme mlieko, do ktorého primiešame vajcia a cukor. Pridáme preosiatu múku, nalejeme aktívny kvások a mixérom premiešame. Necháme kysnúť zakryté asi 35 minút na teplom mieste. Dolky pripravujeme na rozohriatej panvici s trochou oleja. Cesto dávkujeme pomocou lyžice. Na plnku nakrájame jahody a varíme ich podliate vodou s cukrom, až nepustia šťavu. Pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy a podávame spolu so šľahačkou.