DOLKY S JAHODAMI

INGREDIENCIE

Dolky

  • 300 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 30 g kryštálového cukru
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 2 celé vajcia

Jahodová plnka

  • 250 g jahôd
  • 20 g cukru
  • šľahačka

POSTUP

Kocku droždia rozdrobíme v malej miske, zalejeme ju trochou mlieka a posypeme cukrom. Necháme chvíľu bokom, aktivovať droždie. Do veľkej misy dáme mlieko, do ktorého primiešame vajcia a cukor. Pridáme preosiatu múku, nalejeme aktívny kvások a mixérom premiešame. Necháme kysnúť zakryté asi 35 minút na teplom mieste. Dolky pripravujeme na rozohriatej panvici s trochou oleja. Cesto dávkujeme pomocou lyžice. Na plnku nakrájame jahody a varíme ich podliate vodou s cukrom, až nepustia šťavu. Pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy a podávame spolu so šľahačkou.