JAVOROVÝ TART

INGREDIENCIE

cca 15 tartov s priemerom 9 cm

Tart

  • 225 g masla izbovej teploty
  • 180 g trstinového cukru
  • 450 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 50 g pomletých mandlí bez šupky

Plnka

  • 100 ml javorového sirupu
  • 80 g kokosového cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajcia
  • škorica na posypanie

POSTUP

  1. Cesto na tart pripravíme ako prvé. V miske vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme preosiatu múku a iba jemne premiešame. V druhej miske zmiešame vajcia a mandle. Tie potom primiešame varechou do prvej zmesi. Vypracujeme jemné cesto, môžeme použiť aj mixér. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Cesto rozdelíme na 15 častí, ktoré rozvaľkáme a dáme do malej tartovej formy. Dobre pritlačíme a popicháme vidličkou. Dáme na 30 minút do mrazničky. Tarty predpečieme cca 10 minút pri 150 °C.
  2. Po vybratí ich pomocou sitka posypeme kokosovým cukrom a tými 2 lyžicami hladkej múky. Kým chladnú, pripravíme plnku. Vyšľaháme smotanu do tuha. Ku koncu pridáme vajcia, zvyšný cukor a javorový sirup. Plnkou naplníme korpusy po okraje a bohato ich posypeme škoricou. Tarty dáme na plech a pečieme pri 110 °C  45 minút. Plnka skaramelizuje a voní po javorovom sirupe.

Tieto koláčiky majú bohatú karamelovú chuť, preto sa mi k nim veľmi hodí kyslé ovocie, ako napríklad čučoriedky. Pre tých závislákov na javorovom sirupe, môžete si ním koláčiky pred servírovaním ešte poliať.