OBRÁTENÝ JABLKOVÝ CHLEBÍK S RUMOVOU ŠĽAHAČKOU
INGREDIENCIE
Na menšiu chlebíkovú formu
Cesto
- 50 g mletých mandlí
- 150 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
- za hrsť hrozienok
- štipka soli
- 2 jablká – jedno nastrúhané dnu a druhé nakrájané na mesiačiky na dno formy
- 100 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 3 – 4 lyžice mlieka
Karamelová poleva
- 80 g smotany na šľahanie
- 100 g masla
- 200 g hnedého cukru
Rumová šľahačka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 – 2 lyžice rumu
- 1 plnú lyžicu práškového cukru
- trochu zrniečok vanilky
POSTUP
Najprv pripravíme karamelovú polevu, ktorá by mala byť hustejšia a pôjde na dno formy. Na miernom ohni rozpustíme cukor s trochou vody na zlatisty karamel. Opatrne pridáme maslo, necháme vybublať, rozpustiť a dáme preč z ohňa. Nakoniec pridáme smotanu a karamelovú polevu premiešame. Vylejeme na dno formy a poukladáme nakrájané jabĺčko.
V mise zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a mandle s hrozienkami. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do hladkej peny. Šľaháme asi 10 minút. Počas šľahania pridáme postupne jedno vajce po druhom. Pridáme múku, mlieko a nastrúhané jabĺčko na jemno a pomocou metličky vypracujeme cesto. Cesto nalejeme do formy na jabĺčka a dáme piecť na 200 °C na cca 35 minút.
Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a chlebík vyklopíme na tácku.
Všetky ingrediencie na rumovú šľahačku vyšľaháme mixérom a podávame s koláčom. Nám na chalupe inak viac chutí zlatá tequila miesto rumu.