FILMOVÁ FOTOGRAFIA

Film • Porta 160

Podmienky • zlé svetelné podmienky, interiér

Fotoaparát • Canon EOS 300

RUSTIKÁLNY MANDĽOVO – SLIVKOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCIE

25 cm forma na koláč

Cesto

  • 195 g polohrubej múky
  • 2 lyžica práškového cukru
  • 150 g studeného masla
  • 3 – 4 lyžice studenej vody
  • 1 vajce

Plnka

  • 70 g mandľovej múky
  • 3 lyžice cukru Demerara
  • 2 lyžice masla
  • 4 väčšie slivky

Skaramelizované mandle

  • 100 g mandľových lupienkov
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžice medu

POSTUP

V podstate ide o galette koláč plnený slivkami. Ako prvé pripravíme cesto. Maslo musí byť naozaj studené, najlepšie ak ho dáme na chvíľu do mrazničky. Aj voda by mala byť dobre zachladená. Kúsky studeného masla sa v ceste pri pečení rozpustia a vzniknú horúce vzduchové bubliny. Cesto bude pekne navrstvené, ako lístkové.

Všetky ingrediencie na cesto okrem vajcia rozsekáme na drobno v kuchynskom robote. Dáme do misy a postupne pridávame vodu. Rýchlo vymiesime rukami cesto. Musíme ale dávať pozor, aby sa maslo príliš neroztopilo. Nevadí ak v ceste ostanú kúsky masla. Dáme na 30 minút zachladiť.

Cesto dáme na plech a potrieme ho bielkom. Počkáme 5 minút. Zatiaľ zmiešame v mise rukami mandľovú múku, cukor, maslo a namrvíme časť na dno koláča. Uložíme nakrájané slivky a zase trochu posypeme mrveničkou z mandlí. Zalomíme okraje a prebytočné cesto na okrajoch odrežeme (hlavne ak pečiete koláč v obdĺžníkovej forme). Okraje pretrieme vajcom (do toho bielka pridáme späť žĺtok).

Pečieme 40 minút pri 180 °C

Na ozdobu opečieme mandľové lupienky v karamele. Na panvici rozpustíme cukor, pridáme mandľové lupienky, med a opražíme do hneda. Po vychladnutí posypeme koláč.