FILMOVÁ FOTOGRAFIA

Film • Porta 160

Podmienky • dobrá svetelnosť, exteriér, slnečný deň

Fotoaparát • Canon EOS 300

OBRÁTENÝ JABLKOVÝ CHLEBÍK S RUMOVOU ŠĽAHAČKOU

INGREDIENCIE

Na menšiu chlebíkovú formu

Cesto

  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g hladkej múky
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • za hrsť hrozienok
  • štipka soli
  • 2 jablká – jedno nastrúhané dnu a druhé nakrájané na mesiačiky na dno formy
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 3 – 4 lyžice mlieka

Karamelová poleva

  • 80 g smotany na šľahanie
  • 100 g masla
  • 200 g hnedého cukru

Rumová šľahačka

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 – 2 lyžice rumu
  • 1 plnú lyžicu práškového cukru
  • trochu zrniečok vanilky

POSTUP

Najprv pripravíme karamelovú polevu, ktorá by mala byť hustejšia a pôjde na dno formy. Na miernom ohni rozpustíme cukor s trochou vody na zlatisty karamel. Opatrne pridáme maslo, necháme vybublať, rozpustiť a dáme preč z ohňa. Nakoniec pridáme smotanu a karamelovú polevu premiešame. Vylejeme na dno formy a poukladáme nakrájané jabĺčko.

V mise zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a mandle s hrozienkami. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do hladkej peny. Šľaháme asi 10 minút. Počas šľahania pridáme postupne jedno vajce po druhom. Pridáme múku, mlieko a nastrúhané jabĺčko na jemno a pomocou metličky vypracujeme cesto. Cesto nalejeme do formy na jabĺčka a dáme piecť na 200 °C na cca 35 minút.

Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a chlebík vyklopíme na tácku.

Všetky ingrediencie na rumovú šľahačku vyšľaháme mixérom a podávame s koláčom. Nám na chalupe inak viac chutí zlatá tequila miesto rumu.