PRALINKOVÁ TORTA

Blíži sa víkend a nás čaká oslava s desiatimi oslávencami. Áno, čítate dobre. Zvyčajne sa všetci čakáme až od apríla a organizujeme jednu veľkú oslavu v auguste, poprípade v septembri. Preto je dvojposchodová torta na mieste. Ale ako ulahodiť všetkým? U nás to zachráni čokoláda. A fakt, že každý pripraví niečo a nebude to určite jediný koláč v hre.

Na korpus som použila jeden starý overený trik. Pridala som doň majonézu. Áno, opäť čítate správne. Majonéza to sú vlastne vajcia, olej a ocot. Pokiaľ nepoužijete do cesta čokoládu, je možné, že kakaové cesto bude suchšie. Ak chcete dodať korpusu vláčnosť a zvýrazniť chuť kakaa, siahnite po majonéze. Dlhšie vydrží a kyslosť octu vraj vyzdvihuje kakaovú chuť. Chuť kakaového korpusu bola vďaka majonéze omnoho plnšia a výraznejšia. Všimla som si, že v anglicky hovoriacich krajinách nerozlišujú kakaový korpus od čokoládového. Vždy, keď hovoria o čokoládovom ceste pridajú doň väčšinou iba kakao. Tento recept propagovala vo veľkom aj značka majonézy Hellman´s. Nechala som sa ale inšpirovať overeným postupom na blogu mojej obľúbenkyne z Hint of vanilla. Na jej stránke nájdete mnoho chutných receptov, ktoré zbožňujem. Pri tejto torte som spojila hneď niekoľko receptov do jednej dokonalej chuti:)

Rovnako som konečne vyskúšala pralinkovú pastu, ktorá je pre mňa vážnym gastronomickým zážitkom už niekoľko rokov. Sú to skaramelizované opražené lieskové orechy rozmixované na hladkú pastu. Moje malé nebo na lyžičke.

Korpus je dobré pripraviť deň vopred a dať ho na noc do chladničky. Príprava nie je zdĺhavá a tortu budete mať, pri správnom načasovaní, pripravenú do pár hodín. Krém, ktorým budete tortu obtierať nie je nutné nechať zachladiť. Bude sa vám s ním ľahšie pracovať.

INGREDIENCIE A POSTUP

Na ten najšťavnatejší kakaový korpus budete potrebovať:

  • formy s priemerom 14 cm a 18 cm
  • 400 g polohrubej múky
  • 2 PL Zlatého klasu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 5 vajec
  • 95 g kakaa
  • 1 vanilkový lusk
  • 390 g kryštálového cukru
  • 250 g majonézy
  • 425 ml vody

Rúru zapneme na 180 °C. Suché ingrediencie – kakao, polohrubú múku, Zlatý klas, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ preosejeme do misky. Zľahka premiešame metličkou. Jadro vanilky, vajcia a cukor dáme do misy od stolového mixéra a pri strednej rýchlosti spojíme všetky ingrediencie. Zvýšime rýchlosť o pár stupňov (rýchlosť 5-6) a šľaháme asi 10 minút, do bledej hustej peny. Pridáme majonézu a už len zľahka premiešame. Striedavo primiešame suché ingrediencie a vodu. Metličkou iba jemne nadvihujeme cesto, aby nestratilo objem. Cesto rozdelíme do dvoch foriem, ktoré sme po stranách vymazali maslom a na spodok sme dali papier na pečenie. Pečieme 35 až 40 minút. Cesto by sa nemalo lepiť na špajdľu. Pred rozrezaním dáme korpus na pár hodín do chladničky. Najlepšie ak si ho pripravíme deň vopred a cez noc ho zachľadíme.

Mascarpone krém

  • 150 g horkej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru (podľa chuti)
  • 100 g šľahačkovej smotany

Rozpustíme čokoládu nad parou a necháme skoro úplne vychladnúť. V mise vyšľaháme mascarpone a šľahačku s cukrom. Do vychladenej čokolády pridáme za dve lyžice krému a zamiešame. Urobíme to, aby sa nám krém zmenou teploty surovín nesekol. Potom pridáme takto zmiešanú čokoládu do zvyšku krému a poriadne premiešame. Podľa potreby osladíme, myslite ale na to, že do torty pôjde aj slaný karamel, ktorý je dostatočne sladký. Tortu naplníme krémom a dochutíme pralinkovou pastou a slaným karamelom. Do každej vrstvy dáme na kolieska pokrájané banány.

Pralinková pasta

  • 200 g lieskových orechov
  • 80 g kryštálový cukor
  • 30 g vody

Lieskové orechy pečieme 10 minút v rúre pri 200 °C. Zbavíme ich ešte za tepla šupiek, tak že ich v plechu trochu potrasieme. Dočistíme ručne. Vodu a cukor rozpustíme v hrnci na miernom ohni. Hneď ako sa cukor rozpustí pridáme orechy.

Slaný karamel

  • na 250 ml
  • 130 g kryštálového cukru
  • 85 g masla
  • 120 g šľahačkovej smotany izbovej teploty
  • 1,5 čl soli

Cukor roztopíme v hrnci pri nízkej teplote. Nemiešame! Krúživým pohybom hrnca nad ohňom sa snažíme roztopiť celý cukor. Keď zhnedne a začne trochu dymiť pridáme maslo. Bude v zmesi bublať a budú sa formovať hrudky, ale tie musíme iba nechať teplom rozpustiť. Odstavíme z ohňa a pridáme smotanu. Miešame. Ak sa opäť vytvoria hrudky, vrátime zmes na oheň a roztopíme ich. Nakoniec pridáme soľ.

Čokoládová poleva na potretie torty

  • 200 g horkej čokolády
  • 350 g masla izbovej teploty
  • 270 g práškového cukru
  • 8 PL/30 g kakaa
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 180 g kyslej smotany

Nad parou rozpustíme čokoládu a necháme ju mierne vychladnúť. V mixéri vyšľaháme maslo, cukor a kakao do bledej farby. Pridáme roztopenú čokoládu, premiešame a nakoniec nalejeme do misy šľahačkovú a kyslú smotanu. Všetko jemne spojíme mixérom. Zachladíme a neskôr nanesieme pomocou cukrárskeho noža na tortu. Tortu uhladíme a ozdobíme lieskovcami v karameli, ktoré sme si odložili pri príprave pralinkovej pasty.