ČOKOLÁDOVÁ TORTA S DOMÁCOU NUGETOU A MERINGOM

INGREDIENCIE

2 x 16 cm forma, 10 porcií

Na korpus

  • 90 g masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 3 lyžičky instantnej kávy
  • 4 vajcia
  • štipku soli
  • 2 lyžice práškového cukru

Na čokoládový krém

  • 750 g mascarpone
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 300 g  horkej čokolády
  • 100 g šľahačkovej smotany
  • 1 banán

Na domácu nugetu

  • 300 g nesolených arašidov
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • štipku soli
  • vanilková pasta
  • 200 g mliečnej čokolády no pre tento recept som použila kvalitnú horkú a o lyžicu viac cukru
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžice cukru

Na meringue

  • 2 bielka
  • 90 g kryštálového cukru
  • šťava a kôra z mandarinky

POSTUP

Rúru predhrejeme na 160 °C a pripravíme potrebné ingrediencie.

1. Korpus

Maslo, čokoládu a kávu rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť a pridáme žĺtky. Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh a pridáme ho postupne k čokoláde. Cesto pečieme v dvoch menších formách vysypaných kakaom asi 25 – 30 minút. Ja som dala cesta do jednej formy viac, aby som ho vedela prekrojiť na polovicu a mala tak tri korpusy. Korpusy musia byť ale úplne vychladnuté. Nepečieme ich príliš dlho, aby čokoláda nezhorela. Ak pohnete v rúre formou a cesto sa nebude výrazne triasť, korpusy sú upečené.

2. Plnka

Čokoládu s trochou smotany roztopíme nad parou a necháme vychladnúť. Všetky ostatné ingrediencie na plnku vyšľaháme mixérom na nadýchaný krém. Aby nám teplá čokoláda nestuhla v studenom kréme a nevytvorili sa hrudky, primiešame najprv 1 lyžicu krému do čokolády. Poriadne rozmiešame a následne čokoládu primiešame do krému. Dáme zachladiť.

3. Domáca nugeta

Arašidy opečieme na panvici. Rozpustíme čokoládu nad parou. Arašidy, soľ, vanilku, kakao a cukor dáme do mixéra na krájanie a rozsekáme na hladkú pastu. Pridáme olej a nakoniec čokoládu. Rozmixujeme a naplníme do pohára.

4. Meringue

Bielka, cukor a šťavu s kôrou vyšľaháme ručne nad parou do penista, až sa cukor rozpustí (teplota cca 60 °C). Dáme preč z ohňa a vody a ďalej šľaháme mixérom asi 10 minút.

5. Torta

Korpusy dáme na podnos a pokvapkáme čerstvou šťavou z mandariniek. Navrstvíme domácu nugetu, na plátky nakrájané banány, čokoládový krém a meringue a zase korpus. Opakujeme ešte raz a celú tortu obtrieme čokoládovým krémom do hladka. Ozdobíme polevou a mandarinkami.