ČOKOLÁDOVÁ TORTA S DOMÁCOU NUGETOU A MERINGOM
INGREDIENCIE
2 x 16 cm forma, 10 porcií
Na korpus
- 90 g masla
- 200 g horkej čokolády
- 3 lyžičky instantnej kávy
- 4 vajcia
- štipku soli
- 2 lyžice práškového cukru
Na čokoládový krém
- 750 g mascarpone
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 300 g horkej čokolády
- 100 g šľahačkovej smotany
- 1 banán
Na domácu nugetu
- 300 g nesolených arašidov
- 1 lyžica rastlinného oleja
- štipku soli
- vanilková pasta
- 200 g mliečnej čokolády no pre tento recept som použila kvalitnú horkú a o lyžicu viac cukru
- 1 lyžica kakaa
- 2 lyžice cukru
Na meringue
- 2 bielka
- 90 g kryštálového cukru
- šťava a kôra z mandarinky
POSTUP
Rúru predhrejeme na 160 °C a pripravíme potrebné ingrediencie.
1. Korpus
Maslo, čokoládu a kávu rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť a pridáme žĺtky. Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh a pridáme ho postupne k čokoláde. Cesto pečieme v dvoch menších formách vysypaných kakaom asi 25 – 30 minút. Ja som dala cesta do jednej formy viac, aby som ho vedela prekrojiť na polovicu a mala tak tri korpusy. Korpusy musia byť ale úplne vychladnuté. Nepečieme ich príliš dlho, aby čokoláda nezhorela. Ak pohnete v rúre formou a cesto sa nebude výrazne triasť, korpusy sú upečené.
2. Plnka
Čokoládu s trochou smotany roztopíme nad parou a necháme vychladnúť. Všetky ostatné ingrediencie na plnku vyšľaháme mixérom na nadýchaný krém. Aby nám teplá čokoláda nestuhla v studenom kréme a nevytvorili sa hrudky, primiešame najprv 1 lyžicu krému do čokolády. Poriadne rozmiešame a následne čokoládu primiešame do krému. Dáme zachladiť.
3. Domáca nugeta
Arašidy opečieme na panvici. Rozpustíme čokoládu nad parou. Arašidy, soľ, vanilku, kakao a cukor dáme do mixéra na krájanie a rozsekáme na hladkú pastu. Pridáme olej a nakoniec čokoládu. Rozmixujeme a naplníme do pohára.
4. Meringue
Bielka, cukor a šťavu s kôrou vyšľaháme ručne nad parou do penista, až sa cukor rozpustí (teplota cca 60 °C). Dáme preč z ohňa a vody a ďalej šľaháme mixérom asi 10 minút.
5. Torta
Korpusy dáme na podnos a pokvapkáme čerstvou šťavou z mandariniek. Navrstvíme domácu nugetu, na plátky nakrájané banány, čokoládový krém a meringue a zase korpus. Opakujeme ešte raz a celú tortu obtrieme čokoládovým krémom do hladka. Ozdobíme polevou a mandarinkami.